3 tipp a hatékony stresszkezelésért

2016.07.06

Korunk emberének a hétköznapok során számos kihívással kell megküzdenie. Ingertúlterhelt világunk új típusú problémákat szül és ezek hatékony kezeléséhez új típusú megküzdési módokra van szükségünk. 

Lássuk melyek ezek!


Figyeljük meg önmagunkat!

A stressz hatékony kezeléséhez először érdemes megismernünk önmagunkat, olvasnunk testünk jelzéseiből, hiszen testünk üzen nekünk érzelmeinkről, megjeleníti félelmeinket, aggodalmainkat. A nyak-, váll- vagy derékfájás, a migrén, vagy a hasfájás előfordulása, gyakorisága, intenzitása is árulkodó lehet. Orvosilag megmagyarázhatatlan testi tüneteink sokszor lelki eredetűek, de akár diagnosztizált orvosi betegség okozta testi panaszok is felerősödhetnek akkor, amikor nincsen béke a lelkünkben, amikor több feszültségforrásnak vagyunk kitéve. Figyeljünk tehát testünk hangjaira, jegyezzük le akár írásban is, hogy mikor, mit tapasztalunk.

Tartsuk mederben feszültségszintünket!

Ha meghallottuk a lelkünk szavát, tanuljunk meg beszélgetni is vele! Vegyük kézbe életünket oly módon, hogy mederben tartjuk feszültségszintünket egészségünk megőrzése érdekében.

A stresszforrásokat nem tudjuk teljesen kizárni életünkből - nem tudjuk például varázsütésre eltüntetni az idegesítő kollégát vagy pikk-pakk rendezni anyagi problémáinkat -, de arra befolyással vagyunk, hogyan kezeljük ezeket a helyzeteket!

Mozogjunk és lélegezzünk (fel)!

A stressz kezelésének két leghatékonyabb módja a relaxáció és a testmozgás. Bármelyik mellett döntünk is, érdemes tudnunk, hogy azok alkalmazását testünkben kedvező feszültségcsökkentő fiziológiai változások kísérik.

Már egyszerű mozgásos tevékenységek tudatos alkalmazása is segíthet, ilyen például a kerti munka, az ütemes séta, a könnyű tornagyakorlatok. Ha mozgásos feszültséglevezetés valamilyen okból kifolyólag nem alkalmazható, próbáljuk ki az egyik legegyszerűbb relaxációs módszert, a hasi légzést!

A hatásos relaxáció feltételei:

  1. Nyugodtabb környezet, elvonulás (hogy ne legyünk "készültségben")

Ha van rá lehetőségünk, menjünk át egy másik helyiségbe vagy menjünk ki a szabad levegőre.

  1. Kényelmes testhelyzet (az izomfeszülés elkerülésére és a levegő szabadabb áramlására)

Ha ülünk, tartsuk egyenesen a gerincünket, hogy a levegő szabadon áramolhasson, lábainkat helyezzük telitalppal a földre egymás mellé, kezeinket pedig pihentessük a combunkon vagy a szék támláján. Ha tehetjük, hunyjuk le szemünket és zárjuk ki a külvilágot.

  1. Elfogadó attitűd önmagunkkal szemben (ha elterelődnének gondolataink, ne bánkódjunk, folytassuk a relaxációt onnan, ahol abbamaradt)

Ha a relaxációhoz szükséges feltételeket megteremtettük, jöhet a hasi légzés! Vegyünk jó mély levegőket és miközben beszívjuk a levegőt, nyomjuk kifelé a hasunkat azért, hogy rekeszizmunk megdolgoztatásával egészen mély legyen a levegővétel, szemben a feszültség által kiváltott szapora, felszínes és ritmustalan légzéssel. Folytassuk ezt szükség szerint 3-10 percen keresztül. A mély légvételek során figyeljünk befelé, testünkre, légzésünkre.

A stressz kezelésének számtalan egyéb rövidebb vagy hosszabb időt igénylő módja létezik. A saját kezelési stratégiák kiválasztásánál két szempontot érdemes szem előtt tartania:

Választása legyen egészségtudatos (a bosszúságok cigarettával, alkoholos itallal vagy nasikkal való kezelése nem ilyen).

Olyan stresszcsökkentési módot válasszon, ami örömmel tölti el, amit szívesen végez, ami eltereli gondolatait.


Jelen cikk a Jog és Pszichológia online folyóiratban jelent meg 2017.03.02-án.