Módszerek, eszköztár

Relaxáció,  autogén tréning,  stresszkezelő és kommunikációs készségfejlesztés, OH kártya, coaching elemek

Relaxáció

A hétköznapok során számos stresszhatás ér bennünket, melyek hosszú távon kimeríthetik szervezetünk erőforrásait, csökkenthetik immunrendszerünk hatékonyságát és különböző testi tünetek kialakulását eredményezhetik. Egyénenként változik, hogy mi számít már túlzott mértékű testi-lelki igénybevételnek. A relaxáció segít kiengedni a felgyülemlett lelki feszültségeket, "elengedni" magunkat, szabaddá válni. Testünkben kedvező fiziológiai változások kísérik. Többféle relaxációs módszer létezik, melyek segíthetnek abban, hogy a stresszt elfogadható, az egészségünkre nem káros szinten tartsuk.

Autogén tréning

Az autogén tréning az egyik orvostanilag legjobban megalapozott és a legtöbbet kutatott relaxációs, önellazításos módszer.

Az autogén tréninget többek között azoknak érdemes kipróbálnia, elsajátítania, akik:

 • szeretnék jobban megismerni önmagukat
 • szeretnék a hétköznapok során átélt feszültséget egészségtudatos módon kezelni
 • valamilyen testi panaszt, fájdalmat szeretnének enyhíteni
 • szeretnék növelni önbizalmukat, magabiztosságukat
 • szeretnének mélyebben aludni, pihentebben ébredni
 • szeretnék növelni teljesítményüket

Stresszkezelő és kommunikációs készségfejlesztő program - Williams Életkészségek tréning 

   A csoportos tréning során elsajátított készségek a mindennapi hatékony problémamegoldást és stresszkezelést segítik elő. A WÉK tréning fejleszti önismeretünket, érzelmi intelligenciánkat, segít abban, hogyan építsünk ki kölcsönösen támogató kapcsolatokat, valamint növeli személyes hatékonyságunkat. A program hatékonyságát, a lelki és testi egészségre gyakorolt pozitív hatását nemzetközi és hazai tudományos vizsgálatok támasztják alá.

   A tréningen való részvétel mindenkinek ajánlott:

   • aki fokozott stresszterhelésnek van kitéve
   • veszélyeztetett túlterheltség, kiégés szempontjából
   • hatékonyabban szeretné kezelni napi konfliktusait, feszültségeit
   • szeretne még hatékonyabban kommunikálni
   • nincs ideje hosszú tanfolyamokra, de igénye van a fejlődésre 
  A csoportos foglalkozás 16 tanórában és kétnapos tömbösítésben valósul meg. Részletekért és jelentkezési szándékával forduljon hozzám bizalommal e-mailben vagy telefonon.

Asszertív (önérvényesítő) kommunikációs tréning

Az asszertív magatartás lényege, hogy úgy képviseljük érdekeinket, valamint fejezzük ki őszintén és szabadon érzéseinket és gondolatainkat, hogy közben tiszteletben tartjuk a másik ember véleményét, érzéseit, jogait. Ez a típusú viselkedésmód gyökerest ellentétes az agresszív vagy alárendelődő magatartással. Az önérvényesítésnek két fő típusát különböztethetjük meg, az egyik az önérvényesítő kérés, a másik az önérvényesítő nemet mondás. Az asszertív ember magabiztos, nyugodt, derűs és határozott. Senki nem születik asszertívnak, egy tanulható készségről van szó, melynek alkalmazása révén jól működő kapcsolatokat tarthatunk fenn, s javulhat életminőségünk.

OH kártya

Az OH kártya módszerének alapgondolata, hogy minden ember önmagát ismeri a legjobban, önmagát tudja meggyógyítani, önmagában tudja megtalálni problémáira a megoldást. Az OH kártya használata során hagyjuk, hogy a képek és a szavak hatást gyakoroljanak ránk. Ezeket megfogalmazva és kimondva képet kaphatunk saját állapotunkról, félelmeinkről és vágyainkról. A kártyák segítségével fejleszthető az önismeret, a kommunikáció, a képzelőerő és az intuíció.  

Coaching elemek

A Nemzetközi Coach Szövetség (ICF) szerint a professzionális coaching olyan szakmai kapcsolat, amely abban segíti a klienst, hogy kiemelkedő eredményeket érjen el akár a magánéletében, akár a munkájában, vagy a szervezetben, ahol dolgozik. Ez az interakció egyrészt segíti őt abban, hogy világosabban lásson, másrészt akcióra serkenti. A coaching folyamata a fókusz és a választási lehetőségek bővítésével felgyorsítja a személy fejlődését. A coaching arra koncentrál, hogy világossá váljon hol is tart most, és mit akar tenni annak érdekében, hogy eljusson oda, ahová el szeretne érni.