Dohányzásmentes Világnap (május 31.) - Te hogyan ünnepled?

2019.05.30

A dohányos vagy sohasem dohányzott olvasóban felmerülhet a kérdés, hogy mit is ünnepelhetnék én a Dohányzásmentes Világnapon, miért pont ekkor ünnepeljek. De mi van azokkal, akik már megszabadultak a cigarettától? Vajon a leszokott személyek már tudják a választ ezekre a kérdésekre?

Korunk egyik legjelentősebb és megelőzhető életmódbeli kockázati tényezője a dohányzás. Évente mintegy 6 millió ember idő előtti halálát okozzák a dohányzás következtében kialakuló betegségek világszerte. Hazánkban a felnőtt lakosság 28,9%-a dohányzik, 27,6%-a napi rendszerességgel. Dohányzással összefüggésbe hozható betegséggel csaknem 1 millió beteget kezeltek 2010-ben a járó- és fekvőbeteg ellátás keretében. (1) A dohányzás szerteágazó következményei között kiemelkedő jelentősége van egészségkárosító hatásainak, hiszen szinte nincs is olyan szervünk vagy szervrendszerünk, amelyre ne lenne valamilyen módon negatív hatása a dohányzásnak, a dohányfüst kémiai anyagainak. (2)

Mi van azonban akkor, ha leszokunk a cigarettáról? Mindössze 24 órával az utolsó szál elszívása után, a tüdőd kezd tisztulni, az ízlelésed és a szaglásod jelentősen javul. Három nap füstmentességet követően a légzés könnyebb lesz, megkezdődik a légutak feltisztulása és nő szervezeted energiaszintje. Három hónap múlva a köhögés, a zihálás és a légzési nehézségek csökkennek, vagy teljesen megszűnnek, tüdőkapacitásod lényegesen javul, az íny megbetegedései jelentősen csökkennek. És ezzel még közel sincs vége! Ha már egy éve nem dohányzol, a szívroham kockázata a dohányosokéval összehasonlítva, mintegy a felére csökken, tíz év füstmentességet követően pedig már a tüdőrák kockázata is hasonlóan feleződik, azonos lesz azokéval, akik soha nem dohányoztak! Tizenöt évvel a leszokás után pedig már nincs különbség a leszokott dohányos és a nemdohányzó között az egészségi veszélyek és a korai halálozás tekintetében. (3)

Tudod már mit ünnepelsz a Dohányzásmentes Világnapon vagy hogy mit ünnepelhetsz egy év múlva ilyenkor?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - 

Felhasznált irodalom:

1. Emberi Erőforrások Minisztériuma - Egészségügyi Államtitkárság Egészségügyi Szakmai Kollégium (2015): Egészségügyi szakmai irányelv - A dohányzásról való leszokás támogatásáról. URL: https://www.koranyi.hu/tartalom/dohanyzasleszokas/DLT_Iranyelv_Kozlony2015.pdf(letöltve: 2019.05.30.)

2. Kovács G., Manchin R. (szerk.) (2006) Dohányzás vagy egészséges életmód? Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest

3. Leteszem a cigit c. weboldal - A leszokás pozitív következményei. URL:https://www.leteszemacigit.hu/leszokas-pozitiv-kovetkezmenyei (letöltve: 2019.05.31.)


Jelen cikk a PszichológusKereső weboldalon jelent meg 2019.05.30-án.