Könyvajánló - Czető Bernát László: Veszettek

2016.09.18

Gyűlölet, remény, manipuláció, tehetség, erőszak, szeretet. A helyszín Pongrácbánya. Látszólag az Isten háta mögött járunk, valójában fájdalmasan közel.

Czető Bernát László Veszettek című regénye égető társadalmi problémákat feszeget. A szerző szavaival élve írása fikció, de a mai magyar valóság tükröződik benne. Nem egyszerű történetmesélésről van tehát szó, sokkal inkább egy olyan írásról, melynek érdemes olvasni a sorai között is.

A Veszettekben egy csapat olyan jobb sorsra érdemes fiatal radikalizálódását követhetjük nyomon, akiknek semmilyen életkilátása nincsen. A társadalom peremén élő fiatalok számára nagyjából két út kínálkozik: a kriminalizálódás és a halál. Ilyen a történet középpontjában álló Madarász testvérpár is. Míg ők túlélni szeretnének, addig mások hatalomra kerülni bármi áron, még attól sem megriadva, hogy élősködjenek vagy átgázoljanak másokon.

A szívességet szívességért elvén működő világban ugyanakkor semmi sem fekete vagy fehér, csakúgy, mint a valóságban. A bűnelkövető maga is áldozat: a korrupció, az igazságtalanság, a kor áldozata. A koré, amelybe született, s azé a közegé, amely esélyt sem adott számára.

Ebben a frusztrációval átitatott világban egy kis sütnivaló - némi hatalomvággyal és elfojtott agresszióval fűszerezve - elegendő ahhoz, hogy valaki a horda élére kerüljön, annak vezérévé váljon, így kaparva ki magának a gesztenyét a szemétdombon. Ács János rendőrszázados a regény legelején úgy érkezik meg a poros kisvárosba, mint egy megváltó, akinek célja a káosz megszüntetése, a közbiztonság helyreállítása. Egy darabig el is hisszük ezt, mert el szeretnénk hinni, hogy a kallódó fiatalok pótapjaként ő az, akire szüksége van a lakosságnak, s egyedül csak ő teremthet békét. De a vér és az erőszak sosem hozhat nyugalmat, jól(l)étet.

A frusztráció szülte harag mindinkább gyűlöletté duzzad, mely végigsöpör a városon, s amelyhez a nyomor tökéletes táptalajt kínál. Egyetlen megsebzett lélek immunrendszere sem elég ellenálló ahhoz, hogy állja a sarat. A kór összeköt, vértestvérré tesz. A gyűlöletnek pedig általában tárgya is van. Aki nem mi vagyunk, aki nem olyan, mint mi, az ellenség. Az "Idegen", a "Más" a gyűlölet céltáblája. Ismerős!?

"Adj a haragjuknak célt és kitör a háború." 

"Adj a haragjuknak célt és kitör a háború." A szerző nagyon találóan hívja fel erre figyelmünket már a borítón olvasható soraival is.

A könyv, illetve Goda Krisztina - a regényből készített - hasonló című filmdrámája ajánlott mindazok számára, akik gondolatébresztő és megrendítő alkotásra vágynak. A Veszettek jelentősége leginkább abban áll, hogy felveti a felelősség kérdéskörét. A felelősség közös, de hogy a valóságban létezik-e a veszettség elleni vakcina, erre mi magunk adjuk meg a választ.